ARCHITECTURE

New headquarters for the innovative entrepreneurs of Second Home

Jan 29, 2018 admin

Second Home Holland Park: inaugurates the new creative space for entrepreneurs committing to the biophilic design

Also this project of Second Home (the fifth), an innovative brand and co-working community, was entrusted to the team of SelgasCano, a Madrid-based practice founded by José Selgas and Lucia Cano, focused on the principles of biophilic design, that develops sustainable, comfortable and productive work spaces.

Natural light, bright colors, lots of plants (some even emerge from the floor): these are the design principles on which Second Home Holland Park is based, principles aimed at encouraging teamwork and creativity, putting people at ease.

The building that houses the headquarters is a landmark: right here was headquartered the fashion photographer John Cowan (that of swinging London, just so we are clear). Studio that was then chosen by Michelangelo Antonioni for the shooting of Blow Up in 1966. In the 1980s, the building was occupied by Richard Rogers, the architect who, among other things, planned the Pompidou Center.

The project honored some elements of the building’s golden past: the staircase designed by David Chipperfield, the photographic studio on the top floor, a walkway designed by Rogers and a vine planted by this latter.

The commitment to biophilic design is expressed not only by the numerous plants that are the protagonists of the spaces, but also in innovative technologies borrowed from greenhouse agriculture, such as soap bubbles that allow green insulation and high energy efficiency.

The offices of Second Home Holland Park, relatively small compared to the first London project of the same brand, accommodate up to 8 people. The most diverse merchandise sectors, from fashion to investments, from technology to agriculture, are part of the community.

Says Jose Selgas of SelgasCano:

“The building is small but with a strong personality, like in a circus; every act is as important as the other, no hierarchies, and only working all together do they create something unique”.

The space is in fact composed of five small buildings, 600 square meters in total. To increase its surface, the mezzanine has been enlarged, while skylights have been added to give further light. A two-layer transparent roof allowed to exploit the interior garden space while preserving the vine planted by Rogers.