Non categorizzato

New CASIO offices in Milan by D2U

Mar 01, 2016 designdiffusion

New CASIO offices in Milan by D2U

Thanks to its great expertise in the design of innovative spaces for offices, the architectural studio Design to Users (D2U) of Milan has been entrusted by CASIO Italia Srl with the renovation of their offices in Milan. Architect Corrado Caruso, -partner and co-founder of D2U – Design to Users, supervised the interior design project of these new offices, located at the lower floors of the blossoming former Mercedes building of Viale De Gasperi.

D2U studio has been offering for years innovative design proposals for the work spaces of the service sector, working through multidisciplinary teams that ensure taking into account all process variables: management and compliance with expected time schedules and costs, organisation and optimisation of spaces, introduction of new work scenarios and interior design solutions.

D2U has been entrusted with the objective of promoting a change from a traditional space organised into closed offices and team rooms to a new dynamic and open work space, stimulating from both work and internal communication point of view. The most awkward aspect of open spaces is the lack of privacy, which has been addressed and solved through a scenario that is absolutely new to CASIO: the informal office. It is a non-working area with special furniture where people that work in open spaces can go for private calls or network surfing by sitting on wooden stools or standing in touchdown areas, or even talking informally to colleagues or customers, by sitting in comfortable sofas protected by acoustic panels. The characteristics nature of the available work space, with the reception desk alone on the ground floor and a narrow and long office area with a single exposure, suggested enlivening the passageways, and re-arranging the layout.  Indeed, the toilet and service area blocks have been located on the northern façade, so as to get maximum natural light for the work areas, located on the southern façade.

From a chromatic point of view, “tone on tone” grey and white combinations have been used for structures and walls, contrasting with the beige PVC floor and the dove-grey work surfaces of the working furniture. CASIO electric blue has been used in a controlled way, “to give emphasis”.

The result is a dynamic, informal and stimulating space.